Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη (επίσκεψη της ΣΤ’ Τάξης)

Οι μαθητές μας, οι «ήρωες» της ΣΤ’ τάξης επισκέφτηκαν την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη  για να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο εαυτός  ως αντι-ήρωας».

Ήταν μια «εναλλακτική αφήγηση» για τη σχέση με τον εαυτό και τους άλλους.

Η εικόνα του εαυτού, η οποία διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία και αποκτά πιο μόνιμα και σταθερά γνωρίσματα με το τέλος της εφηβείας, που αποτελεί και μια περίοδο «δεύτερης ευκαιρίας» για τη διαπραγμάτευσή της, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για τους προσωπικούς στόχους που θέτει ένας άνθρωπος όσο και για τη σχέση του με τους άλλους. Μια εικόνα εαυτού που εμπεριέχει τόσο θεωρούμενα ως «θετικά» όσο και ως «αρνητικά» χαρακτηριστικά αποτελεί την πλέον στέρεα βάση για την αποδοχή του άλλου και την αρμονική συνύπαρξη, κατ’ αρχάς μέσα στη σχολική τάξη αλλά και αργότερα στην κοινωνική ζωή.

Οι μαθητές κατασκεύασαν μια φιγούρα με πολύ απλό τρόπο που αναπαρίστανε σε υπερβολικό βαθμό στοιχεία τα οποία δυνητικά είναι δύσκολα ή ευάλωτα χαρακτηριστικά της εικόνας εαυτού. Δραματοποίησαν ιστορίες όπου ο κάθε αντι-ήρωας μέσα από την «ιδιαιτερότητά» του φάνηκε χρήσιμος στην ομάδα του.

Στόχοι του προγράμματος: Να εξοικειωθούν οι μαθητές με την έννοια της διαφορετικότητας μέσα από μια «διαφορετική» οπτική, αυτήν της μοναδικότητας του καθενός που συνιστά κοινό στοιχείο τελικά για όλα τα μέλη μιας ομάδας.

Να προσεγγιστούν δύσκολες θεματικές, όπως αυτές της περιθωριοποίησης, του αποκλεισμού, της βίας προς τον αδύναμο ή αυτόν που γίνεται αντιληπτός ως «ξένος» σε σχέση με την ομάδα μέσα από μια οπτική που εμπεριέχει το χιούμορ, τον αυθορμητισμό και την αμεσότητα.

 

Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν την ίδια αξία, όσο και διαφορετικό να είναι το χρώμα τους. Το ίδιο και οι άνθρωποι.

Μ. Αγγέλου

 

 

Previous Article
Next Article