Εκδήλωση για εθελοντές μυελού των οστών

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 οι εκπαιδευτικοί και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου και του 17ου Δημοτικών Σχολείων Νίκαιας μαζί με τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας διοργάνωσαν μια ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τους τρόπους που μπορούμε να γίνουμε εθελοντές δότες μυελού των οστών. Στην εκδήλωση μαθητές και των 2 σχολείων παρουσίασαν ένα δρώμενο ως αφόρμηση της ομιλίας της εκπροσώπου του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας.

Μέσω της επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης ενημερωθήκαμε ότι ο εθελοντής δότης μυελού των οστών χαρίζει ζωή σε συνανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα). (Μάλιστα, η λευχαιμία είναι ο πιο συχνός καρκίνος στην παιδική ηλικία.) Έτσι, ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από τον χρόνο του. Συγκεκριμένα, τρεις στους δέκα ασθενείς θα βρουν συμβατό δότη από την οικογένειά τους, όμως η ζωή των άλλων εφτά εξαρτάται από εθελοντές. Μάλιστα, επειδή οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή, χρειάζονται πολλοί για να αυξηθούν οι πιθανότητες κάθε ασθενή να βρίσκει έγκαιρα τον δότη που θα του χαρίσει τη ζωή.

Μακάρι να γίνουμε πολλοί οι εθελοντές δότες μυελού των οστών, γιατί, ίσως, είμαστε εμείς αυτοί που θα δώσουμε το καλύτερο δώρο, την ίδια τη ζωή, σε κάποιον συνάνθρωπο μας!

Previous Article
Next Article