Θεατρική παράσταση «Ιππείς» και βόλτα στον λόφο του Φιλοπάππου (Δ’ τάξη)

Οι μαθητές της Δ ΄τάξης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση «Ιππείς» στο θέατρο της Δόρας Στράτου.

Οι Ιππείς είναι μία κωμική πολιτική αλληγορία με στόχο τον γνωστό δημαγωγό της εποχής, Κλέωνα, που μετά τον θάνατο του Περικλή απέκτησε ισχυρή θέση στη δημόσια ζωή του τόπου. Εδώ παρουσιάζεται ως ο καινούργιος ευνοούμενος επιστάτης του Δήμου -του προσωποποιημένου λαού της Αθήνας- με το όνομα Παφλαγόνας.

Οι παλαιότεροι δούλοι του Δήμου, Δημοσθένης και Νικίας που υποφέρουν από την κακομεταχείριση του βάρβαρου Παφλαγόνα, βρίσκουν τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο ενός περαστικού αλλαντοπώλη.

Χειρότερος από τον Παφλαγόνα, ο άξεστος και αγράμματος αλλαντοπώλης, καταφέρνει με τη βοήθεια των Ιππέων, που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας, να θριαμβεύσει. Όχι μόνο νικάει τον Παφλαγόνα σε όλες τις δοκιμασίες πετυχαίνοντας να γίνει ο καινούριος επιστάτης, αλλά προξενεί και τη θαυματουργική αναγέννηση του Δήμου, ο οποίος αποκτά πάλι το μεγαλείο που είχε την εποχή των περσικών πολέμων. Ο ηττημένος Παφλαγόνας εκδιώκεται και ο Αλλαντοπώλης παίρνει τα ηνία της πόλης στα χέρια του.

Μετά την παράσταση τα παιδιά περπάτησαν στον λόφο του Φιλοπάππου  και στην συνέχεια οδηγήθηκαν στο κάτω μέρος της Πνύκας, όπου υπάρχει το «Βήμα του Ρήτορα». Εκεί ο σκηνοθέτης της παράστασης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Παροίκος μίλησε για τη σημασία της Πνύκας στην αρχαία Αθήνα και τη σύνδεσή της με το έργο « Ιππείς» που παρακολούθησαν.

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία! Τα παιδιά είδαν μια όμορφη παράσταση και χάρηκαν τη βόλτα τους στον λόφο του Φιλοπάππου, έχοντας ως θέα την όμορφη Ακρόπολη.

Περάσαμε ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!

Previous Article
Next Article