Επίσκεψη στην ΕΥΔΑΠ (Δ’ Τάξη)

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, οι μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου μας, επισκέφτηκαν τις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι. Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ο Σταγονούλης» είχε ως βασικό στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από την ενημέρωση, τη γνώση και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Με την προβολή, μέσω οπτικοακουστικού υλικού, τα παιδιά  διέκριναν τη σχέση ζωής του ανθρώπου με το νερό και την ανάγκη διαφύλαξης της αδιατάρακτης συνέχειας του στον πλανήτη για την επιβίωση και εξέλιξη του ανθρώπου.

Έγινε επίσης μια Ιστορική αναδρομή στην ύδρευση της πόλης των Αθηνών από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Οι μαθητές μέσα από τη συζήτηση κατάλαβαν ότι το νερό δεν έχει αξία μόνο ως φυσικός πόρος, αλλά αποτελεί επίσης ένα  προϊόν που απαιτεί ένα υψηλό κόστος,  προκειμένου να φτάσει από τις  πηγές  υδροληψίας στη βρύση μας καθαρό, πόσιμο και υγιεινό. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ορθολογική χρήση και την ανάγκη προστασίας των υδατικών πόρων, συνδέοντας έννοιες, όπως «ποιότητα ζωής», «πολιτισμός».

Μιλήσαμε ακόμη και για τη λειτουργία της αποχέτευσης που συνέβαλε καθοριστικά στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλά και την προστασία του  φυσικού περιβάλλοντος με την εξυγίανση της θάλασσας του Σαρωνικού.

Στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία τα παιδιά να ζωγραφίσουν τον «Σταγονούλη» αλλά και να παίξουν φτιάχνοντας τους δικούς  τους  σωλήνες νερού.

Στο  τέλος του προγράμματος τα παιδιά ήταν ικανοποιημένα, απ’ αυτά που παρακολούθησαν αλλά κι από τ’  αναμνηστικά δώρα που πήραν φεύγοντας από την ΕΥΔΑΠ.

Previous Article
Next Article